Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
Indgangen til Stutteri Shadow.Foto: Henrik Ebbesen

Månedens Opdrætter: Niels Jørgen Jensen

Stutteri Shadow
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
29. december 2014 15:31

Dansk Hestevæddeløb har kåret Niels Jørgen Jensen fra Stutteri Shadow som ”Månedens Opdrætter” i november. Hans opdræt vandt talrige løb denne måned.

En af landets mest erfarne opdrættere, Niels Jørgen Jensen fra Stutteri Shadow, tror mere end nogensinde på dansk travsport.

Og han er klar med håndgribelige beviser på dette udsagn. Han har netop udvidet sin bestand af følhopper med fire nye eksemplarer, og dermed står han i dag som en af landets allerstørste opdrættere af travheste.

”Travsporten har en fremtid. Det er jeg slet ikke i tvivl om, selvom udfordringerne selvfølgelig er til at få øje på i øjeblikket,” siger han.

De fire nye følhopper er indkøbt i kompagniskab med to nye folk inden for opdrætterfaget. Folk, som Niels Jørgen Jensen beskriver som ”silent partners”.

”Det er folk, der præcis som jeg tror på travsporten,” siger Niels Jørgen Jensen.

De fire nye følhopper er Viking Kronos-hoppen Sopran Sund, der er moder til tophesten Red Hot Dynamite, Conway Hall-hoppen Most Wanted One, Defi d’Aunou-datteren Ofelia Zet og den danskfødte Ganymede-hoppe Riddle, der har samme mor som grand prix-vinderen Tiramisu.

”Sopran Sund er i fol ved Quite Easy, og næste år skal hun selvfølgelig bedækkes ved Enjoy Lavec, så vi kan få en helbror- eller søster til Red Hot Dynamite. De øvrige tre nyerhvervelser skal alle bedækkes med franske Orlando Vici,” fortæller Niels Jørgen Jensen.

Stutteri Shadow AaringerÅringerne har masser af plads at boltre sig på på markerne ved Stutteri Shadow. Foto: Henrik Ebbesen.

Masser af vindere

I dette efterår har han kunnet notere sig en række opdrættersejre på både danske, norske og svenske baner.

Sejrene er bl.a. blevet taget af heste som Triss Shadow, Twist Shadow, The Shadow, Tinghøj Shadow, Touch My Shadow og ikke mindst derbydeltageren Tor Mento, der alene i denne sæson står noteret for hele syv sejre og næsten 300.000 sek. i indtjening.

Og køberne vil også i de kommende år kunne få fingrene i en masse spændende opdræt fra Stutteri Shadow. Udover de fire nyindkøbte følhopper ejer Niels Jørgen Jensen selv 19 følhopper, og alle på nær en er bragt i fol i år.

”Den eneste hoppe, der ikke kom i fol i år, var Tahitian Tasha (mor til blandt andre Anton Tinghøj, red.), men ellers får alle andre føl næste år,” siger Niels Jørgen Jensen.

Blandt de hopper, som Niels Jørgen Jensen venter føl efter næste år, er Moonwalk Shadow (mor til Tor Mento, red.), der er drægtig ved Ready Cash.

”Jeg tror rigtig meget på Ready Cash som avlshingst, og jeg vil også bedække med ham næste år. Jeg påtænker at sende Andover Hall-datteren Ocarina F H til bedækning hos Ready Cash i 2015. Hun fik i 2014 sit første afkom, en hingst efter Lindy Lane, og hun er nu i fol ved Classic Photo,” siger Niels Jørgen Jensen.

Hans produktion fra 2013, B-årgangen, talte 13 afkom, og de er alle blevet solgt.

”Jeg fik solgt nogle af dem privat, og nogle andre blev solgt på auktion, og det er altid rart som opdrætter at kunne melde udsolgt,” siger Niels Jørgen Jensen.

Tor Mento_USTor Mento er et af de Stutteri Shadow-opdræt, der har klaret sig bedst i år. Foto: Burt Seeger/U S Photo.

180 hopper til bedækning

Udover sine egne følhopper har Niels Jørgen Jensen nok at se til med sin hingstestation.

Stutteri Shadow har inden for de seneste år vokset sig til en af landets største bedækningspladser, og hvert år har en række opdrættere deres hopper opstaldet til bedækning på stedet.

”I 2014 har vi bedækket godt 180 hopper her på Stutteri Shadow. Godt 20 procent af dem har været hopper fra ridesporten, mens resten har været travhopper,” forklarer stutteriejeren.

Han fortæller, at der er forskel på at skulle betjene kunder fra henholdsvis ridehestemiljøet og travmiljøet.

”Folk med rideheste spørger aldrig til prisen. De er vant til, at deres hobby koster penge, og de er i princippet glade, hvis bare deres hoppe kommer i fol, og de siden får en hest, der om fem år kan vinde en roset. Det er lidt anderledes med travfolket. De vil gerne prutte om prisen,” siger Niels Jørgen Jensen.

Niels Joergen Jensen (1)Niels Jørgen Jensen kan også næste år se frem til ryk-ind på stutteriet, når bedækningssæsonen går i gang. Foto: Henrik Ebbesen.

Et bredt udvalg

Stutteri Shadow er kendt for at have et særdeles bredt udvalg af avlshingste – og sådan bliver det også i bedækningssæsonen 2015. Her vil der være noget for enhver pengepung og smag.

”Jeg får de to franske hingste Our Love og Racer Bourbon opstaldet til naturlig bedækning. Derudover fortsætter The Liquidator selvfølgelig her på stedet, og så skal vi lige have fundet ud af, om vi også udbyder Leonardo Grif igen,” forklarer Niels Jørgen Jensen.

Endvidere fortsætter han sit samarbejde med flere andre hingsteholdere, blandt andre svenske Stutteri Broline, hvor hingsteparken består af velkendte navne om Pine Chip, Lindy Lane, Ken Warkentin, Quite Easy, Weingartner og Classic Photo.

”I 2014 bedækkede vi her på stedet 37-38 hopper med Brolines hingste, og det mener jeg er ganske tilfredsstillende tiderne taget i betragtning.”

Niels Jørgen Jensen indledte i fjor også et samarbejde med Opdrætterforeningen, hvor sæd fra foreningens hingste kunne blive sendt til Stutteri Shadow.

”Det fungerede fint, og set med mine øjne er det positivt, at de forskellige hingsteholdere i Danmark kan hjælpe hinanden på den måde. I 2014 inseminerede vi 13 hopper her på stedet med sæd fra Opdrætterforeningens hingste, og alle 13 kom i fol,” forklarer Niels Jørgen Jensen.

Nu kommer afkommene

Bedækningstallene i Danmark samt i en række af de travlande, der omgiver os, er raslet ned i de forgangne sæsoner, men det får ikke Niels Jørgen Jensen til at ryste på hånden. Han vil fortsætte som hingsteholder.

Han stod sammen med Carl Erik Graunkær fra Stutteri Tinghøj for nogle år siden bag indkøbet af Andover Hall-sønnen The Liquidator, og den har siden 2009 bedækket over 250 hopper i Danmark.

”Jeg synes, at The Liquidator har vist, at den godt kan lave gode heste. Tiramisu vandt som bekendt hoppe grand prixet i Aarhus, og en hest som The Shadow er efter min mening en af de allerbedste hopper i T-årgangen.”

The Shadow_USThe Liquidator-datteren The Shadow har i denne sæson vokset med opgaverne i Palle Günthers regi. Foto: Burt Seeger/U S Photo.

Også i de yngre årgange har The Liquidator flere fine afkom på vej, blandt andre Vivaldi B og Way To Go Chief.

”Vi håber derfor, at The Liquidator også får en del hopper til næste bedækningssæson,” slutter Niels Jørgen Jensen.

Af Henrik Ebbesen

 

Om Månedens Opdrætter

Danske opdrættere skal bringes endnu mere i fokus. Derfor hædrer Dansk Hestevæddeløb ”Månedens Opdrætter” hver eneste måned. Med hædringen følger to gavekort á 500 kr. og en fotoramme.

Månedens Opdrætter kåres ud fra følgende kriterier:

Hædring som Månedens Opdrætter foretages på baggrund af hest/heste, som er danskopdrættede. Resultater opnået på danske baner tæller. Kun i særlige tilfælde kan resultater opnået i udlandet i eliten tælle med i den samlede vurdering. Hædring kan både finde sted ud fra sportslige resultater opnået af et eller flere opdræt, men kan også finde sted ud fra andre kriterier såsom et stort engagement i opdrætterkredse, et stort arbejde med at udbrede kendskabet til traveravlen eller en anden form for positiv tilførsel til traveravlen.