Jørgen Gettermann er desværre ikke iblandt os mere, da han sov stille ind den 27. juni efter længere tids sygdom. I stedet er det sønnen Thomas, der velvilligt stiller op til et snak omkring sin fader, familien og ikke mindst hestene.
Samtalen har sit naturlige udgangspunkt i Ruth Reerstrups sejr i DM for Hopper i Odense og Thomas starter ”ja, det er helt surrealistisk, at have sådan en stor succes med Ruth og så samtidig miste sin fader indenfor 14 dage, men han nåede da heldigvis at opleve Ruths fremgange i juni, selvom han ikke kunne følge så meget med som tidligere grundet sin sygdom”.
At det er et stort tab for hele familien Gettermann, at Jørgen ikke er her mere, fornemmer man tydeligt, da vi beder Thomas om at fortæller lidt om hvordan han husker faderen.
”Han var en meget karismatisk person, der havde en sjov form for humor som man enten kunne lide eller ikke helt kunne forstå, men at han var vellidt blandt venner, familie og travfolk hersker der ingen tvivl om. Ved bisættelsen var kirken stopfyldt med travfolk, deriblandt mange der kendte mim fader helt tilbage fra 70’erne, og det er klart, at det betød utrolig meget, at se så mange mennesker vise min far den sidste ære. Han var jo i bund og grund en stille mand, der levede uden de store armbevægelser og lod hestene tale for sig”
Alting har en ende siger man, men det betyder også, at alting har en begyndelse og i Jørgen Gettermanns tilfælde begyndte hele traveventyret tilbage i 1963. Thomas indvier os i familiehistorikken.
” Min fader købte gården Reerstrup i Nordsjælland, tæt på Hørsholm, helt tilbage i 1963. Han var jo landmand af profession og ernærede sig ved dette, og det med hestene var i begyndelsen kun en hobby. Han investerede dog alligevel i følhoppen Elga, og det første afkom, der så dagens lys på stutteriet var Ninette Hanover, der blev født i 1967”.
Netop Ninette Hanover fik en stor betydning for stutteriets opstart og renommé og Thomas fortsætter.
”Vi var jo så heldige, at Ninette Hanover allerede i 1971 fik sit første afkom ved navn Stuart Reerstrup, der var tredje i sit derby i 1975 og tjente næsten en kvart million dengang. Og som om det ikke var nok, så var Ninette Hanovers andet afkom Thomas Reerstrup, der var femte i det berømte Tarok-derby i 1976”.
Successen var født og i 1979 besluttede Jørgen Gettermann sig for at satse helhjertet på travet og blive professionel opdrætter og købte i 1983 stedet i Lynderup ved Skals.
I de senere år har det været heste som Sofie Reerstrup med flere V75-sejre, Novita Reerstrup, der kvalificerede sig til hoppederbyet og blev nr. 5, Mcmoney Reerstrup, der vandt sin Derby prøve, men fik en sene skade i Derbyet, og for nuværende Ruth Reerstrup, der har holdt fanen højt for Stutteri Reerstrup.
”Min fader har altid sat en ære i at lave stærke og holdbare heste, der skulle have styrken som sit våben, og derfor har man sjældent set en Reerstrup-hest til start som 2 års.
Det franske blod, som min fader blev begejstret for, fik vi rigtigt ind i stutteriets blodlinjer tilbage i 1996, da Ideal Du Gazeau blev fader til Diva Reerstrup, der så igen er moder til føromtalte Ruth Reerstrup, der er stutteriets mest vindende afkom til dato med næsten en million kroner indløbet” beretter Thomas Gettermann.
Basen for Stutteri Reerstrups opdræt de sidste 30 år er gården Lynderup, som er et hobbylandbrug på 30 hektar og hertil fortæller Thomas
”Det er et super skønt sted med masser af natur og skov. Jeg har en træningsbane på 1200 meter, der har et jævnt stigningsforløb, hvor hestene kan få styrketræning, og en 1300 meter speedbane, hvor vi kan køre intervaltræning”.
”Vi har aldrig haft en fast proces for hvornår et opdræt skal sælges. Nogle bliver solgt som plage, og beholder vi selv lidt længere ligesom for eksempel Ruth Reerstrup, som vi selv ejede i begyndelsen af hendes løbskarriere”.
”En ting der dog er fælles for alle følhopper og ungheste, er at de går ude i løsdrift 24 timer i døgnet og det er en filosofi som jeg har arvet efter min fader” fortæller Thomas, der udover at have heste på gården, driver den med kødkvæg og planteavl. Han arbejder derudover som erhvervsassurandør for Alm Brand. Hustruen Halldora læser på 3. år til jurist i Århus.
Hele familien Gettermann har altid været interesseret i trav, og Thomas selv, der er fra 1970 og hans søster Louise, der er født i 1973 kunne ikke undgå at blive grebet af sporten.
Thomas fortæller med et smil på læben ”nej, der var ingen vej udenom. Vi blev taget med i roadcaren fra vi kunne gå og kunne ikke undgå at blive fascineret at hestene og sporten.
Jeg tabte dog lysten i en årrække men tilbage i 1995 overtog jeg gården, og har siden da samarbejdet med min fader om alle hestene, og da der fulgte 3 hopper med, så blev interessen genvakt og er nu stærkere end nogensinde.
Det samme kan man også sige om min søster Louise, der bor og arbejder i Sverige og er aktiv amatørkusk, og ikke mindst hendes børn, der også går utrolige meget op i hestene”
Efter en længere snak om fortid og nutid, er det naturligt at komme ind på fremtiden for Stutteri Reerstrup og hertil konstaterer Thomas
”Det er en stor ære at føre videre. Vi mangler en klassisk vinder i samlingen, og det vil jeg bestræbe mig hårdt på at få produceret i de kommende år. Faktisk har jeg i år fået et hingsteføl efter Ganymede og Novita Reerstrup, og det er et afkom jeg har utroligt høje forventninger til lyder det forventningsfuldt fra Thomas.
Thomas Gettermann er også aktiv inden for travpolitik, som bestyrelsesmedlem i Skive Trav, og han har helt klare holdninger og forventninger til fremtiden. Han siger ”vi skal uden tvivl trække på samme hammel, og blive meget bedre til at samarbejde og udnytte det store potentiale jeg mener travsporten har. Vi skal kigge på hvad andre idrætsgrene og underholdningsbrancher gør, og så brugde de ting, der passer til travsporten. Jeg tror stenhårdt på hestesportens fremtid”
På spørgsmålet om man måske kan komme til at se endnu mere til ham travpolitisk siger han
”Jeg var faktisk i spil til formandsposten på Skive Trav på seneste generalforsamling, men da jeg skal være far for første gang til oktober og ved det kommer til at kræve meget tid, synes jeg ikke tidspunktet var det rigtige – men i fremtiden er jeg uden tvivl interesseret i at involvere mig mere i travpolitik for at være med til at fremme hestesporten”.
Dansk Hestevæddeløb ønsker Familien Gettermann kæmpe tillykke med titlen som månedens opdrætter i juni og ikke mindst tillykke med den kommende familieforøgelse.