Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
Winston Sisa opdrættet af Bjarne Ladefoged.Foto: Burt Seeger/U S Photo.

Månedens Opdrætter: Bjarne Ladefoged

Winston Sisa_US
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
15. juni 2014 9:26

Dansk Hestevæddeløb har kåret Bjarne Ladefoged som ”Månedens Opdrætter” i maj. Han har haft stor succes med sit opdræt med kennelnavnet ”Sisa”.

Siden Bjarne Ladefoged opdrættede sin første travhest under kennelnavnet ”Sisa” tilbage i 2001, er det næsten kun gået en vej for hans opdræt; fremad.

Højdepunktet var naturligvis, da Magic Sisa (Carmody Lobell) i 2008 vandt Dansk Trav Derby, men de fleste kan sikkert også nikke genkendende til navne som Scirocco Sisa (Adams Hall) og Picasso Sisa (Super Arnie).

Og der synes at være nye, gode Sisa-heste på vej. I maj måned kunne Bjarne Ladefoged se Winston Sisa (Ens Snapshot) tage to sejre i hestens første to karrierestater, Triton Sisa (Ens Snapshot) sejrede på en 14-notering ved dens enlige start denne måned, og så vandt Victoria Sisa (Ens Snapshot) også dens sæsondebut i sidste måned i overlegen stil.

Såvel Winston Sisa og Victoria Sisa tog sejre i indledende afdelinger til Dansk Avlsløb for henholdsvis hingste/vallakker og hopper, mens Triton Sisa vandt et 4-års løb på JVB, og hesten meldte sig dermed ind på scenen som en af de heste, der kan være værd at regne med i årgangssammenhæng.

Bjarne Ladefoged er fortsat delejer i Victoria Sisa, og derfor er han i dag på plads på Fyens Væddeløbsbane, når hoppen er til start i finalen i Dansk Avlsløb for Hopper. 

”På papiret ser det jo godt ud. Så det er klart, at jeg har lidt ekstra sommerfugle i maven. Det er næsten værre, når forventningspresset er så stort og det er en favorit, man har til start,” siger Bjarne Ladefoged.

Opdrætter for at sælge

Det er egentlig slet ikke meningen, at Bjarne Ladefoged selv vil føre sit opdræt frem til start og eje dem som væddeløbere.

”Men Victoria Sisa ejer jeg sammen med min far, så det er ikke planen, at hun skal sælges,” siger han.

Ellers er alt hans opdræt på salgslisten, men Bjarne Ladefoged har inden for de senere år oplevet, at det er blevet lidt sværere at komme af med salgsklare åringer.

”Jeg synes generelt, at køberne er blevet lidt mere forsigtige i forhold til at købe 'rå' heste som åringer. De vil hellere se hesten an, og først når den er stort set startklar og man kan se dens evner, så er de villige til at slå til,” fortæller Bjarne Ladefoged.

Af samme årsag har han i dag en række ungheste, bl.a. fire toåringer, i træning hos Martin Hansen på Fyn. Et samarbejde, han er er glad for.

”Martin Hansen er en dygtig unghestetræner. Han har et meget roligt temperament, og det går godt i tråd med at skulle skole og træne ungheste,” mener Bjarne Ladefoged.

Victoria Sisa_vindercirkel_KMVictoria Sisa efter sejren i kvalifikationsløbet til Dansk Avlsløb for Hopper. Delejer og opdrætter Bjarne Ladefoged ses som nummer tre fra venstre. Foto: KM Foto.

Sælger gerne på auktion

Bjarne Ladefoged har gennem de senere år været repræsenteret på DTCs Derbyauktion. Det er her heste som Triton Sisa og Winston Sisa er blevet solgt. Begge blev i øvrigt købt af den samme hesteejer, den københavnske anpartsstald Trot On.

”Jeg anser det for at være en tilfældighed, at de har købt to heste efter samme mor (Keenness Sisa, red.), men det er selvfølgelig dejligt, at der er nogle hesteejere, der vender tilbage og køber mit opdræt,” fortæller Bjarne Ladefoged.

I år har han kun anmeldt et enkelt afkom til DTCs Derbyauktion. Det er hoppen Bianca Sisa (Ens Snapshot), der er helsøster til Victoria Sisa.

”I fjor fik jeg kun to føl, og i år har jeg også kun fået et enkelt afkom. Jeg ventede ellers to afkom i år, men den ene følhoppe aborterede,” siger Bjarne Ladefoged.

Går i løsdrift

Til gengæld har Bjarne Ladefoged bedækket hele fire hopper i år, så hvis alle kommer i fol og leverer levedygtige afkom næste år, bliver der atter masser af liv i foldene på opdrætterens ejendom i Uhe mellem Give og Billund.

”Alle mine heste går i løsdrift døgnet rundt. De kommer i hænder, når de bliver fodret to-tre gange om dagen, men ellers lever de det frie liv på nogle store løbefolde,” forklarer Bjarne Ladefoged.

Selvom hestene går ude døgnet rundt, har han været forskånet for de store uheld med sit opdræt.

”Fordelen ved at have heste i løbsdrift hele tiden er, at de er mere afslappede. Der er mere ro på dem. Hvis en hest har stået på stald hele natten og så bliver lukket ud, så kan den godt ’tosse’ lidt rundt og gøre skade på sig selv. Det sker sjældent med heste i løsdrift,” siger Bjarne Ladefoged.

Triton Sisa_OHTriton Sisa kan vise sig at være lidt af en ”dark horse” i årgangssammenhæng i denne sæson. Foto: Ole Hindby.

Satser på samme stamme

Kronjuvelen i Bjarne Ladefogeds samling af følhoppe har uden tvivl været Outstanding. (Speed Merchant), der blandt andet er moder til Magic Sisa, Scirocco Sisa og Picasso Sisa. Hun er også moder til den tyskfødte millionær Springfield (Niton), der dog ikke er opdrættet af Bjarne Ladefoged.

Outstanding.’s seneste afkom er hingsten Apollo Sisa (Varenne), som Bjarne Ladefoged fortsat selv ejer, men det er også hendes sidste afkom.

”Outstanding. skal ikke have flere føl, og i dag nyder hun bare sit otium her på gården,” fortæller Bjarne Ladefoged.

Den jyske opdrætter satser dog også på, at nogle af Outstanding.’s døtre kan nedarve nogle af moderens fantastiske gener i avlen. Hele tre af Outstanding.’s døtre lever derfor i dag som følhopper på stutteriet.

”O’Nelly Sisa (Adams Hall) har fået sine første afkom, og i år er hun bedækket ved S.J.’s Photo. Tiffany Sisa (Varenne) havde selv store evner, men var for nervøst anlagt til at være væddeløber, så hun er i år blevet bedækket for første gang med Donato Hanover. Hun er selv en hest med et fantastisk eksteriør, så jeg glæder mig meget til at se hendes afkom,” siger Bjarne Ladefoged.

Den sidste Outstanding.-datter på gården er Keenness Sisa, der som tidligere nævnt er højaktuel som moder til såvel Triton Sisa (Credit Winner) og Winston Sisa (Ens Snapshot). Derudover er hun moder til to hopper, Alanya Sisa (Torvald Palema) og Buena Sisa (Ens Snapshot).

”Keenness Sisa er i år blevet bedækket med Explosive Matter, der har haft fin succes med sin første årgang i USA,” fortæller Bjarne Ladefoged, der også ejer en fjerde Outstanding.-datter, Unique Sisa (Ens Snapshot), der har indledt karrieren i år.

”Hun er den sidste hoppe efter Outstanding., så hende beholder jeg også, så jeg kan bruge hende i avlen senere,” siger han.

Opdrætterens sidste følhoppe, Kadu (Shane T Hanover), er bedækket ved Ens Snapshot, og dermed er en helbror- eller søster til Victoria Sisa på vej.

Hingste i alle prisklasser

Den opmærksomme læser vil nok hæfte sig ved, at det er et ret varieret hold af avlshingste, som Bjarne Ladefoged anvender til sine hopper. Og det både hvad angår blodlinjer og pris.

”Når jeg skal vælge en hingst til en af mine følhopper, så kigger jeg først og fremmest på hoppens og hingstens eksteriør. Det skal passe sammen,” siger han.

I forhold til parring af blodlinjer kommer computeren ofte i brug.

”Jeg bruger programmet ’pedigree matching’ en hel del. Jeg synes, at det fungerer fint,” siger Bjarne Ladefoged.

Et kig på hans opdræts resultater i de senere år afslører, at Bjarne Ladefogeds avlsteorier ikke har været helt ved siden af.

Victoria Sisa_KMAt der kan komme en tophest ud af en avlshingst til fornuftige penge, er Victoria Sisa et levende eksempel på. I dag er hun blandt favoritterne i Dansk Avlsløb for Hopper. Foto: KM Foto.

 

Om Månedens Opdrætter

Danske opdrættere skal bringes endnu mere i fokus. Derfor hædrer Dansk Hestevæddeløb ”Månedens Opdrætter” hver eneste måned. Med hædringen følger to gavekort á 500 kr. og en fotoramme.

Månedens Opdrætter kåres ud fra følgende kriterier:

"Hædring som Månedens Opdrætter foretages på baggrund af hest/heste, som er danskopdrættede. Resultater opnået på danske baner tæller. Kun i særlige tilfælde kan resultater opnået i udlandet i eliten tælle med i den samlede vurdering. Hædring kan både finde sted ud fra sportslige resultater opnået af et eller flere opdræt, men kan også finde sted ud fra andre kriterier såsom et stort engagement i opdrætterkredse, et stort arbejde med at udbrede kendskabet til traveravlen eller en anden form for positiv tilførsel til traveravlen.”

 

Tekst af Henrik Ebbesen