Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
Mona Zaremba fra Stald Søndergaard med O'gradyFoto: US Photo.

Månedens hesteejer – august: Stald Søndergaard

O'grady_Mona_US
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
08. oktober 2014 7:55

En let sejr til stjernen O’grady, samt et køb af et par af Åringsauktionens dyreste heste, var det der skulle til, da Stald Søndergaard af Dansk Hestevæddeløb er kåret til august måneds hesteejer.

Mona Zaremba står bag pseudonymet Stald Søndergaard, der mest er kendt som ejer af en af de sidste mange års bedste danskfødte hest O’grady, men også har investeret i en del andre heste. Det kom til udtryk på dette års Åringsauktion på Stutteri York i Derbyweekenden, hvor Stald Søndergaard investerede i et par spændende åringer i Bvlgari Peak og Bette Nock.

O’grady vandt nærmest det som lignede et træningsarbejde, da den hjemførte Rex The Great-løb på Derbydagen for sin træner og kusk Flemming Jensen. Det var vel og mærke et godt betalt ”hurtigarbejde”, da førstepræmien var på flotte 187.500 kr.

Aftenen inden O’grady’s opvisning, havde Mona Zaremba fra Stald Søndergaard købt Bvlgari Peak som var auktionens dyreste med 165.000 kr. samt Bette Nock, der kostede 100.000 kr. så det blev en spændende weekend med både indtægter og udgifter.

O'grady_Lunden_US 

Det blev ganske let for O'grady og Flemming Jensen, da parret på Derbydagen vandt Rex The Great-løb foran Politiken. Foto: US Photo.

O’grady er stjernen

Der er næppe nogen overraskelse, at Mona Zaremba snakker varmt om O’grady, der er blevet 8 år, men har haft en fantastisk karriere. Hidtil er det blevet til 35 sejre i 67 starter. Indtjeningen er på 2.844.479 kr. og rekorden fremragende 1.09,9.

”At ende som ejer af en hest som O’grady er bare fantastisk, men det vigtigste for mig, er at mine heste skal være glade for at løbe væddeløb. O’grady har tidligere været meget ”drenget”, men det er som om han er blevet mere voksen nu, så han ved hvad det handler om, når det gælder væddeløb. Han ser jo kun en sulky, når han skal i løb, men Flemming Jensen har fortalt mig, at hesten ved hvad det handler om, når han så ser en sulky, og han skal gøres klar til løb,” fortæller Mona Zaremba, der også er glad for at O’grady for alvor nu er kommet i gang.

”O’grady havde problemer det første år hos Flemming Jensen, hvor han døjede med infektion og en skade i et forben, men nu virker han til være fin, samt tage imod den træning som han bydes,” fortsætter Mona Zaremba.

Allerede på søndag kan O’grady fortsætter sejrene og den gode indtjening, når hesten starter i Mesterskab for Danmark, hvor chancerne ser rigtigt gode ud. Men, selvom hesten til næste år fylder 9 år, så forventer Mona Zaremba, der er flere gode sæsoner i hesten endnu.

”Planen er at O’grady skal fortsætte med at løbe væddeløb så længe han vil. Det er lysten der stadig skal være der, og er den det, skal han nok stadig væk klare sig godt. Vi har jo også set flere heste hos Flemming Jensen, der har klaret sig rigtigt godt, selvom de er kommet op i alderen,” lyder det fra Mona Zaremba.

Bette Nock 

Bette Nock fra Åringsauktionen, hvor hesten sammen med Bvlgari Peak blev købt til Stald Søndergaard. Foto: US Photo. 

Satser på de unge lovende heste

Stald Søndergaard har en del heste, og der er som nævnt indledningsvis blevet satset på ungheste så sent som på Åringsauktionen, hvor Mona Zaremba fik hammerslag på Bvlgari Peak og Bette Nock.

”Jeg har aldrig rigtigt tidligere set så meget på hestenes afstamning, for jeg mener jo der er mange faktorer, der spiller ind, hvis man skal finde en god hest. De senere år er jeg dog begyndt at se mere efter afstamningen på hestene, og derfor havde jeg også på forhånd fundet nogle heste frem på auktionen som kunne være interessante. Jeg havde også talt med Flemming Jensen lidt om hestene, og hvad priserne kunne ende med at blive,” forklarer Mona Zaremba, der købte auktionens dyreste hest.

”Bvlgari Peak er efter Ready Cash, og bare det synes jeg var spændende. Jeg så den siden på auktionen og synes rigtigt godt om den, så derfor valgte jeg at byde på ham,” mens det var en helt anden ”aftale” på spil i handlen af den anden hest som Mona Zaremba købte.

”Bette Nock vidste jeg Tomas Malmqvist også var interesseret i, men da han hørte jeg også var det, fortalte han at så ville han ikke byde på den. Derefter sagde jeg til Malmqvist, at hvis jeg fik købt den, så skulle han have den i træning. Efter auktionen fortalte jeg så Malmqvist, at han skulle have begge to med hjem i træning. Jeg ved godt der er rigtigt mange dygtige trænere i Danmark, men synes bare at Tomas Malmqvist er en ener i det med unghestene, og derfor kunne jeg godt tænke mig at han skulle træne de to heste,” lyder det fra Mona Zaremba, der glæder sig til snart at kunne klappe og hilse på de sidste nye heste i stalden.

”Det går godt med dem begge, og de trænes seks gange om ugen, hvilket de gør på en fin måde. Jeg skal til Jägersro i aften for at følge Walt Disney, når den skal starte, så der skal jeg også hilse på Bvlgari Peak og Bette Nock, hvilket jeg glæder mig meget til.”

Tumble Dust MGL2854 

Foto: US Photo.

Elsker atmosfæren på travbanerne

Som ejer af en del heste hos forskellige trænere i både ind- og udland, er det ikke let at kunne følge alle sine heste, når de starter, men det er vigtigt for Mona Zaremba at forsøge at følge med hestene rundt når de starter.

”Det med hestene er en hobby for mig. Jeg elsker at være af sted til løbene, og elsker atmosfæren på travbanerne. Det er ikke det samme at følge sin hest hjemme på tv, så jeg forsøger at komme med rundt, når de er til start.”

”Om det så er et løb med en lille eller stor førstepræmie er spændingen hos mig altid den samme. Før i tiden var jeg mere nervøs, men jeg er blevet mere hærdet. Det er heller ikke sådan at jeg er nervøs om hestene vinder eller ej. Mere om der nu skulle ske noget med dem i løbene, så det er jeg meget opmærksom på,” fortæller Mona Zaremba, der bestemt ikke tager for givet at hendes heste vinder, selv i løb, hvor de måske er udråbt som sikre vindere og er storfavoritter på forhånd.

”Det med væddeløb er også bare spændende, for det er så uforudsigeligt. Selv den største favorit kan kikse, og et væddeløb er ikke afgjort før målstregen er passeret, og dommerne har udråbt vinderen,” slutter Mona Zaremba.

Af Carsten Rabjerg.