Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
U And Me ved debutsejren 3. september 2014Foto: Ole Hindby

Månedens opdrættere: Frank og Preben Sørensen

U And Me
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
22. oktober 2014 12:11

Historien om ‘Månedens Opdrætter i september’ er beretningen om et brødrepar med travsport i blodet; om Jean-Pierre Dubois’ kærlighedsforhold til dansk travsport, og om en hest, der skulle have heddet Uganda Dollars.

»Jeg er lige så høj, som hvis jeg havde taget stoffer. Det er da dejligt, når andre sætter pris på det, man laver.«

Reaktionen lyder fra Preben Sørensen, da vi overbringer budskabet om, at Dansk Hestevæddeløb har kåret ham og broderen Frank som månedens opdrættere i september.

Det begrundes dels ved, at det nordjyske brødrepar er opdrætterne bag flere højaktuelle ungheste, deriblandt US Dollars, som er ubesejret i to starter, og U And Me, der indledte karrieren med to sejre i september, inden den senest blev diskvalificeret fra vinderpladsen i Lunden.

Medvirkende til hædringen er også, at brødrene Sørensen har været katalysatorer i forbindelse med etableringen af det nye toårsløb Dubois Auktionsløb, ligesom de har siddet med i udvalget omkring auktionen i forbindelse med Aalborg Store Pris-weekenden.

I anledning af kåringen fangede vi Preben Sørensen på telefonen for en snak, der fra start til slut vidner om et ægte engagement for travsporten hos nordjyden, der er godt på vej mod at kunne fejre 50 års jubilæum i travsporten.

»Min bror og jeg kom ind i travsporten fordi min far i 1967 syntes, at det kunne være sjovt at få et par heste. Vi fik to rideheste, og der gik ikke lang tid før vi skulle en tur på travbanen, fordi der var ridehesteløb. Vi tog bare derud for at kigge på galopløb, men vi blev bidt af travet,« erindrer Preben Sørensen.

I 1969 erhvervede familien den første traver og siden - efter en byttehandel - følhoppen Musse Grønhøj, som blev hjørnestenen i den første bølge af Kinnerup-opdrættet. Fra 1971 til 1987 blev Musse Grønhøj således mor til 14 Kinnerup-afkom.

»Det var jævne heste, men det var skægt. Det blev til mange heste, og jeg var den ældste af os brødre så jeg skulle have licens først, men det gik ikke godt. Jeg havde ikke nerverne til det, men så kom Frank til. Han har ingen nerver og kørte bare frem uanset om der var plads eller ej,« husker Preben Sørensen.

Preben mener, at han stoppede med at køre løb allerede som 23-årig, mens Frank Sørensen som bekendt har holdt ved og i år er noteret for 13 sejre i 33 starter. Kusk eller ej så er Preben uforandret dybt involveret i travsporten, og han har aldrig overvejet at lægge interessen på hylden.

»Selv om mange siger, at de vil stoppe med travet, så tør jeg godt sige, at vi aldrig kommer til at stoppe. Det er fantastisk at have med heste at gøre. Hvis folk blot lærte at nyde de mange oplevelser i stedet for at gå op i det politiske, så ville det gå meget bedre. Det lader sig ikke gøre at tjene penge ved at have heste, men oplevelsen ved at vinde løb er ubeskrivelig, og det er den stadig. Det bliver man aldrig træt af,« fastslår 57-årige Preben Sørensen i et overbevisende tonefald.

En forretning med vokseværk

Preben og den to år yngre Frank Sørensens engagementet i travsporten førte i 1985 til etableringen af Trav Discount. Forretningen med base ved Vodskov, et kvarters kørsel fra Aalborg-banen, er med årene blevet en vidtforgrenet forretning. Man sælger nu ikke alene det basale travsports-udstyr men bl.a. også hestetransporter og frostsæd fra nogle af de fineste hingste i avlen. Og selv om Kinnerup-brødrene i travsportskredse stadig er “dem fra Trav Discount” så har forretningen faktisk skiftet navn til Kinnerup Hesteartikler.

»Da vi etablerede Trav Discount var det noget med billige priser på travudstyr, men da vi begyndte at tage ridesporten med ind, så nyttede det ikke med hverken TRAV eller DISCOUNT. Derfor hedder forretningen nu Kinnerup Hesteartikler,« fortæller Preben Sørensen.

Familieforetagendet deles nu mellem Preben og Frank Sørensen samt Prebens datter, Anne Marie Sørensen, der varetager rideudstyrsafdelingen, mens Preben tager sig af trav-afdelingen. Frank er i det daglige ikke at finde i forretningen, idet han arbejder som formand ved Aalborg Havnevæsen, hvor han har været beskæftiget siden han var 17 år. Til gengæld er Frank i højere grad end Preben involveret i arbejdet med brødrenes heste.

»Den daglige træning varetages af Jørgen Møller, som hjælper til i det daglige, Frank og hans kone Hanne, samt Camilla Aaen. Desuden kommer Kenneth Andersen og hjælper med at sko. Når hestene skal i tilkøring, går de ind til Pauli Andersen, hvor vi i øjeblikket har de fem åringer, som ikke blev solgt på auktion. Når de er kørt til og kommer hjem igen, kommer Kenneth gerne to-tre gange om ugen og hjælper med træningen,« fortæller Preben Sørensen om det velfungerende team-work idet han tilføjer:

»Selv er jeg bedst til at hygge. Mit arbejde er følhopperne og at få styr på den del.«

Den franske forbindelse

Gennem mange år opdrættede brødrene to-tre føl årligt, men tingene tog for alvor fart i større skala og med langt mere kvalitetsbetonet opdræt for nogle år siden, da man indledte et samarbejde med den franske travmagnat Jean-Pierre Dubois.

»Vi fik etableret et samarbejde med Dubois og dennes manager, Nils Moureau. Gennem de to har vi fået chance for at købe gode hopper. Samarbejdet kom i gang ved, at Dubois skulle finde en plads til avlshingsten Abracadabrant. De ringede og spurgte, om vi var interesserede. Vi forhørte os om hvad de tænkte sig, og deres ønske var, at vi hver anden dag skulle køre op til H.C. Sørensen i Biersted og få tappet hingsten. Men da det ville tage et par timer hver anden dag, så vægrede vi os ved det. Beskeden fra Dubois var, at hvis vi ville gøre det resten af det pågældende år, så ville vi få sæd fra Dubois’ frosthingste det følgende år,« erindrer Preben Sørensen.

»På det tidspunkt var vi startet med at sælge frostsæd fra Sugarcane Hanover og King Conch, og vi var på den måde i gang med frostsæd. Med samarbejdet fik vi adgang til en række Dubois-hingste, og i løbet af 2-3 år overtog vi desuden markederne i Norge, Sverige, Finland, Holland og Østrig med. “Kan I ikke tage og styre det for mig. Så kan jeg bedre koncentrere mig om at træne heste,” lød begrundelsen fra Jean-Pierre Dubois,« fortæller Preben Sørensen om det efterhånden mangeårige velfungerende samarbejde.

Fra Nordjylland lyder således kun anerkendelse i retning mod Frankrig.

»Jean-Pierre er noget af det mest jordnære, der findes. Da han i år vandt hoppederbyet var han helt imponeret over at folk klappede ad ham den sidste halve omgang. “De stod og klappede ad mig. Det har jeg ikke prøvet i mange år,” lød det fra Dubois, da han kom i stald. Jean-Pierre har prøvet at vinde større løb end det danske hoppederby, men han synes, det er så dejligt at komme til København og opleve, at folk kommer hen og siger hej og at nogen sågar vil fotograferes sammen med ham,« fortæller Preben Sørensen.

Dansk travsports flirt med Dubois er gengældt for så vidt at franskmanden var frisk med et sponsorat som tilskud til præmiesummen, da Aalborgs Auktionsløb skulle afvikles for første gang i forbindelse med Aalborg Store Pris-weekenden.

Også i den sammenhæng har Kinnerup-klanen haft en finger med i spillet, idet Preben Sørensen har siddet med i udvalget omkring auktionens organisering.

»Da vi gerne ville lave et Auktionsløb spurgte vi Dubois, om han ville støtte op om det, og han smed 70.000 kroner i præmiesummen. Der er endnu ikke afklaring angående, hvordan det bliver fremover, men Auktionsløbet kommer igen næste år,« lover Preben Sørensen.

Volvo i stedet for Uganda

De firebenede anledninger til kåringen som Månedens Opdrætter i september, US Dollars og U And Me var i øvrigt klar til start allerede i det tidlige forår, men de blev sat tilbage i forbindelse med måneders sygdom i stalden.

»Bortset fra sygdomsperioden har US Dollars og U And Me gået rigtig godt hele vejen,« konstaterer Preben Sørensen.

US DollarsUS Dollars debuterer med sejr for Frank Sørensen. Foto: Ole Hindby

Da vi beder om et par navne på Kinnerup-opdræt, som publikum skal holde øje med fremover, nævnes primært Volvo (hp. v. Love You-Fifth Avenue), Time To Say (hp. v. Love You-Epeichette) og Luelue (svenskregistret hp. v. Racer Bourbon-Pillan Liss).

Til navngivningen af Volvo knytter sig i øvrigt en pudsig historie, der vidner om, at Preben Sørensen også er i besiddelse af en dosis nordjysk lune. Et af følhoppens afkom blev navngivet Renault, fordi de hestetransporter, der sælges fra Kinnerup Hesteartikler, typisk bliver bygget på Renault-biler, og da Preben en dag kørte forbi den lokale Renault-forhandler, stod der Volvo ved siden af, og så måtte hesten jo navngives Volvo.

»Faktisk skulle den have heddet noget helt andet. Jeg ringede til Centralforbundet og meddelte, at Dallas Avenues afkom skulle hedde US Dollars. Dermed kunne Fifth Avenues afkom passende kaldes Uganda Dollars (slang for sorte penge, red.), men det kunne jeg ikke få lov til. Derfor kom den i stedet til at hedde Volvo. Jeg mente ellers, at Uganda Dollars kunne være lige så godt som US Dollars,« lyder det fra opdrætteren.

»Volvo blev godkendt på 1.19,2 på Aalborg Store Pris-dagen og sammen med Time To Say og Loulou er det de næste blandt vores opdræt, som kommer til start. Vi har ingen i A-årgangen, hvor alle afkom er solgt. Blandt disse er Axel, som vandt i Skive i søndags, Avenue Boulevard, som ifølge Bent Viborg Pedersen skal være noget specielt, og Avenue Of Love, som Allan Kristensen synes rigtig godt om,« lyder det forventningsfuldt fra Preben Sørensen.

Ligesom i fjor har de ihærdige brødre i år opdrættet 14 føl, så der er basis for flere gode historier fra Kinnerup-klanen.

Af Niels Jørgensen

 

Om Månedens Opdrætter

For at bringe danske opdrættere endnu mere i fokus hædrer Dansk Hestevæddeløb hver måned ”Månedens Opdrætter”. Med hædringen følger gavekort á 500 kr. og et fotostat.

Månedens Opdrætter kåres ud fra følgende kriterier:

“Hædring som Månedens Opdrætter foretages på baggrund af hest/heste, som er danskopdrættede. Resultater opnået på danske baner tæller. Kun i særlige tilfælde kan resultater opnået i udlandet i eliten tælle med i den samlede vurdering. Hædring kan både finde sted ud fra sportslige resultater opnået af et eller flere opdræt, men kan også finde sted ud fra andre kriterier såsom et stort engagement i opdrætterkredse, et stort arbejde med at udbrede kendskabet til traveravlen eller en anden form for positiv tilførsel til traveravlen.”